Padel is een soortgelijke racketsport als tennis. Het is bijzonder populair in Spaanstalige landen als Mexico, Spanje en Argentinië, maar wereldwijd minder populair dan tennis. Als sport neemt het toe en het spel verspreidt zich jaarlijks naar meer landen. De populariteit ervan in Spaanse vakantieoorden heeft veel Britse toeristen ermee in aanraking gebracht, waardoor het Verenigd Koninkrijk een van de landen is met de snelste invoering van de sport.
De regels van padel moeten worden beheerst om ten volle van deze prachtige sport te kunnen genieten. Daarom hebben we in deze blog de belangrijkste padelregels op een rijtje gezet.
Hoe scoor je punten met padel?
Het scoresysteem is hetzelfde als dat van tennis, met 15, 30, 40, game, en deuce bij 40-40. Er moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om het padelspel te winnen met een deuce.
Meestal worden padelwedstrijden gespeeld in een best-of-three formaat, wat betekent dat er twee sets gewonnen moeten worden om de wedstrijd te winnen. De partij die de eerste zes games wint met twee games voorsprong wint de set. Als de stand dus 6-5 is, moet het team met zes punten nog één game winnen om de set te winnen. Als de set op 6-6 eindigt, wordt een tie-break gespeeld. De tiebreaker wordt gespeeld totdat een score van zeven punten met een verschil van twee punten is bereikt. Dit betekent dat wanneer de stand 7-6 is, het spel doorgaat totdat één team twee punten voorsprong heeft op het andere. In een dergelijk scenario wint dat team de tiebreak en de set.
Hoe moet je serveren met padel?
De serve moet altijd in het diagonaal worden uitgevoerd. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant uitgevoerd, terwijl de volgende punten vanaf de linkerkant worden uitgevoerd. Sla de bal op of onder taillehoogte diagonaal over het net naar het servicevak aan de overkant, achter de servicelijn.
De service moet worden geleverd aan het vak diagonaal tegenover waar u nu serveert. De bal mag het net niet raken en terugkaatsen binnen het servicevak tussen de middenlijn en de zijlijn. Na het stuiten mag de bal de glaswand raken, niet de afrastering (foul serve). De speler die de opslag terugspeelt, mag de bal slaan voor of nadat deze de glaswand heeft bereikt. Wanneer de opslag netjes binnen het servicevak schuin tegenover elkaar stuitert, en de terugspelende speler de bal slaat, beginnen beide speelhelften. Na een slechte service krijg je een tweede kans om te serveren (de tweede opslag). Als de bal het net raakt voordat hij in het betreffende serveervak terechtkomt, mag je opnieuw proberen te serveren, ongeacht hoe vaak je al hebt geserveerd.
Bal in het spel
Tijdens rally’s mag de bal slechts één keer de baan raken voordat hij het net passeert. Elke speler kan een volley spelen of de bal laten stuiteren. De bal moet altijd op het speelveld stuiteren voordat hij een muur of hek raakt. Het is een foul als de bal de muur of het hekwerk raakt voordat hij het speelveld bereikt. Na een stuit mag de bal veel contact maken met de muur of het hekwerk voordat hij terugkomt over het net. Je mag de bal via de muur over het net terugspelen zolang de bal aan de andere kant binnen het speelveld stuitert voordat hij de muur of het hekwerk aan die kant van het net raakt.
Het is een overtreding als de bal de barrière raakt voordat hij de doellijn passeert. Als de bal over de muur stuitert nadat hij het speelveld heeft geraakt, wordt dat beschouwd als goed spel. Soms mogen spelers de “kooi” verlaten om een bal die over de muur is gegaan op te halen. In zo’n geval moet de bal worden teruggebracht voordat hij de “kooi” verlaat. Het punt wordt toegekend aan het team aan de andere kant van het net als de bal twee keer aan één kant van het net stuitert. Een speler kan ook een punt krijgen voor het op een andere manier overtreden van de regels.