Wat is het verschil tussen tennis- en padelballen?

Padelballen zijn vergelijkbaar met tennisballen, behalve dat ze iets groter zijn en een verschillende interne druk hebben. Padelballen hebben een druk van 11psi, terwijl tennisballen een druk van 14psi hebben. Ze zijn gemaakt van dezelfde materialen en door dezelfde firma’s, maar de druk is afgenomen, waardoor ze minder stuiteren. Padelballen zijn ongeveer 8 procent kleiner dan tennisballen.
Mensen vragen zich vaak af waarom ze niet identiek zijn en waarom een bal minder stuitert en dus minder plezierig is, toch? Fout; Padel is veel leuker met minder stuiterende ballen; als ze te stuiterend zijn, zullen spelers te snel terugkeren.
Padel is ook een veel zachtere sport dan tennis; daarom zouden Padelballen met een hogere druk de bal veel sneller over de baan gaan. Dat maakt het voor tegenstanders moeilijk om te herstellen van slagen als de smash en te gemakkelijk om het punt te winnen.
Het is noodzakelijk om alleen Padel-specifieke ballen te gebruiken, omdat grotere, compactere (hardere) tennisballen je Padel-racket zullen beschadigen.

Verschillen tussen tennis- en padelballen

Volgens de spelregels moeten tennisballen voldoen aan specifieke eisen voor grootte, gewicht, vervorming en stuit om bespeelbaar te zijn. De officiële diameter ligt tussen 6,541 en 6,858 centimeter, volgens de International Tennis Federation. Het gewicht van de ballen moet tussen 56,0g en 59,4g liggen.
Padelballen moeten een diameter hebben tussen 6,35 en 6,77 centimeter. Hij moet tussen 56,0 en 59,4 gram wegen. De bal moet tussen 135 en 145 cm stuiteren wanneer hij van een hoogte van 2,54 meter op een hard oppervlak valt. De interne druk van de bal moet tussen de 4,6 kg en 5,2 kg per 2,54 vierkante centimeter bedragen.
Dit betekent dat de padelbal en de tennisbal hetzelfde gewicht hebben. Sommige tennisballen kunnen aan de eisen voor padel voldoen, maar de grote meerderheid niet. Bovendien kan geen enkel tennisbedrijf garanderen dat zijn tennisbal dezelfde druk en stuit heeft als een padelbal.
Daardoor lijken tennisballen en padelballen sterk op elkaar. Meestal zijn ze echter uniek, en dat merk je als je speelt. Daarom verkopen de meeste bedrijven twee soorten ballen: één voor padel en één voor tennis.

CategorieTennisballenPadelballen
KleurAlleen verkrijgbaar in de kleuren geel of witAlleen verkrijgbaar in de kleuren geel of wit
Gewicht56 – 59,4 gram56 – 59,4 gram,
Diameter6,541 – 6,858 cm6,35 – 6,77 cm
Stuiter / rebound135 – 147 cm135 – 145 cm

Welke padelballen zijn het meest effectief?

Er zijn twee soorten ballen: voor beginners en gevorderden. De ballen voor beginners en gevorderden hebben langer bont/vilt, waardoor ze duurzamer maar ook iets langzamer zijn. De geavanceerde/professionele varianten hebben minder bont/vilt, waardoor ze sneller zijn maar ook minder duurzaam.

Hoe worden padelballen in goede conditie gehouden?

Als je wilt dat je padelballen zo lang mogelijk meegaan, bewaar ze dan in een warme en droge bak onder druk. Je moet voorkomen dat de ballen nat worden, want vocht zal ze snel beschadigen.

Plaats een reactie