Waar kun je padel spelen?

Padel combineert lichamelijke inspanning, vermaak en sociale binding. Het is een geweldige sport voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus omdat het gemakkelijk en snel te leren is. De meeste spelers beheersen de grondbeginselen van het spel binnen het eerste half uur en kunnen er daarna van genieten. Padel wordt, in tegenstelling tot tennis, niet gedomineerd door kracht, vaardigheid of opslag, waardoor het een ideale sport is voor mannen, vrouwen en kinderen om samen te spelen. Wedstrijdtechniek is een noodzakelijke vaardigheid omdat punten worden verworven door planning in plaats van pure kracht.

Hoe speel je padel?

Padel, ook wel padel tennis genoemd, is een racketsport die tennis en squash combineert. Het is een sociale, snelle activiteit die gemakkelijk te leren is en geschikt is voor personen van alle leeftijden. Het grote voordeel van padel, en waarschijnlijk de reden waarom de sport zo populair is geworden, is dat het geschikt is voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, omdat er geen kracht of serveertalent voor nodig is. Padel draait minder om kracht en meer om strategie en teamwork met je partner.

Padel wordt meestal in paren gespeeld. Padel wordt, net als tennis, gespeeld op een door een net gescheiden baan, maar anders dan bij tennis maken padelspelers ook gebruik van de muren, zoals bij squash. Een typische padelbaan is 10 bij 20 meter groot en omgeven door muren. Op een dergelijke baan worden alle wedstrijden in dubbelspel gespeeld. Padel kan ook worden gespeeld op een kleinere baan als solosport (6 x 20 m).

Waar wordt Padel gespeeld?

Zoals hierboven al gezegd wordt padel voornamelijk in dubbelspel gespeeld op een baan die omringd wordt door glazen en metalen muurtjes. Het wordt voornamelijk in dubbelspel gespeeld op een baan die omringd wordt door glazen en metalen muurtjes. De grootte van de baan is ongeveer een derde van die van een tennisbaan. De bal kan maar één keer van een muur stuiteren voordat hij weer in het spel komt. Punten worden gescoord wanneer de bal tweemaal in het deelnemersveld stuitert. Doordat de sport steeds populairder wordt, komen er in Nederland meer padelbanen bij. Via de app playtomic kun je zoeken naar padelbanen bij jou in de buurt. Je kunt natuurlijk ook op internet zoeken naar “padelbaan in de buurt van [jouw plaats].”

Padel met racket en bal

Door zijn toegankelijkheid wordt het spel al snel een aangenaam en boeiend tijdverdrijf. De opslag wordt onder de arm uitgevoerd met een kort, snaarloos racket met een elastisch oppervlak met gaatjes en een tennisbal met minimale compressie. De sport heeft een uniek voordeel ten opzichte van gewoon tennis omdat de schoten worden afgevuurd voor of nadat de bal de omringende glazen wanden raakt.

Basisregels van Padel

Spelen

  • Voordat de bal in aanraking komt met het racket, moet hij op de grond stuiten en voor de tweede stuit teruggeslagen worden.
  • De spelers mogen hun eigen glazen wand gebruiken om de bal terug te slaan.

Serveren

  • Net als bij tennis begint het punt met een opslag die naar het tegenoverliggende veld moet worden gericht.
  • De opslag is onderhands, en slechts twee pogingen zijn toegestaan.

Scoren

  • De punten worden geteld net zoals in een tenniswedstrijd.
  • Een set bestaat uit zes games, en het team dat de eerste twee sets wint, wint de wedstrijd.
  • Als de score zes games tegelijk bereikt, wordt een 7-punts tiebreaker gespeeld.

Plaats een reactie