De geschiedenis van Padel

De oorsprong van Padel

Padel-Tennis, vaak bekend als Padel, is ontstaan uit Platform Tennis, een minder populaire variant van gesloten tennis. In 1969 besloot Enrique Corcuera op zijn thuisbaan in Acapulco, Mexico, elementen van squash en platform tennis te combineren tot “Paddle Corcuera”. Hij wordt algemeen erkend als de uitvinder van padel. Enrique’s Spaanse vriend, Alfonso van Hohenlohe-Langenburg, probeerde deze nieuwe creatie uit bij Enrique thuis en werd er onmiddellijk verliefd op. In 1974 besloot hij twee Padel-banen aan te leggen bij een tennisclub in Marbella, Spanje. Toch wijzigde Alfonso Enrique’s oorspronkelijke plannen om het competitiever te maken. Dit was de eerste van vele verbeteringen aan Padel in Spanje in de volgende twee decennia.
Julio Menditeguy, een Argentijns lid van Alfonso’s tennisclub in Marbella, deelde dezelfde passie en bracht in 1975 tennis naar Argentinië.

Padel in de huidige tijd

Enrique Corcuera, die in de jaren zestig een baan aanlegde bij zijn vakantiehuis in Acapulco, Mexico, wordt beschouwd als de moderne uitvinder van padel. Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Enrique, stond aan de wieg van Marbella, Spanje, en heeft het ooit eenvoudige gehucht omgevormd tot de bekende badplaats voor de wereldwijde jetset die het nu is. Toen Hohenlohe in 1974 Mexico bezocht, was hij zo gefascineerd door de nieuwe sport dat hij besloot deze te introduceren aan de Spaanse Costa del Sol, waar hij de eerste twee paddelbanen van het land aanlegde in de Marbella Club. De aanleg van de banen betekende het begin van de populariteit van het spel onder de bevoorrechte clubleden, waaronder tennisster Manolo Santana. Toen meer clubs hun eigen banen aanlegden, werden er wedstrijden gehouden aan de Costa del Sol.

De padelervaring

Chris Warren, de medeoprichter van Rocks Lane, heeft onlangs Padel naar Bishop’s Park in Zuidwest-Londen gebracht. Padel, dat qua plezier, gezelligheid en toegankelijkheid vergelijkbaar is met strandtennis, heeft zich het afgelopen decennium snel verspreid.

  • Padel lijkt op een combinatie van tennis, badminton, squash en strandtennis.
  • Het is een fantastisch spel voor spelers van alle leeftijden en niveaus!

Padel wordt vaak in paren gespeeld op een baan met gesloten wanden van glas of blokwerk, meestal 10 tot 20 meter groot maar kleiner dan een tennisbaan. Omdat het spel begint met een opslag onder de arm, is het minder serve-dominant dan tennis en resulteert het in langere rally’s, wat het plezier, de spanning en de fysieke activiteit verhoogt. De puntentelling is identiek aan die van tennis, met de uitzondering dat ballen van de muren kunnen worden geslagen, zoals bij squash. Padelballen zijn identiek aan standaard tennisballen, maar met minder druk, terwijl padelrackets massief zijn (geen snaren), geperforeerd, kleiner en compacter dan een tennisracket.

Plaats een reactie